Light Haven: a recreation centre for the new Doornfontein precinct

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.author Gomes, Angela Bastos
dc.date.accessioned 2012-08-14T11:19:49Z
dc.date.available 2012-08-14T11:19:49Z
dc.date.issued 2012-08-14
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10539/11753
dc.description.abstract The city and its ‘in between’ spaces should be a safe haven for its inhabitants, yet the Doornfontein precinct, is still considered ‘unsafe’. As the precinct consists mainly of housing and manufacturing of furniture, decoration of interiors and fashion industries spaces, the recognition of the need for public safe amenities exists. This thesis aims to explore the issue of safety through architecture and, ultimately, help improve the current situation in the Doornfontein precinct. In addition, this thesis explores how its end product, the building, should ideally conform with the principles of ‘defensible space’ within the constraints of a city context and its particular tight rectangular street grid layout while, simultaneously, giving it back and making it easily accessible to the people using it thereby making it an active and public space with a clear sense of order. The intended building design is to fit between the highlighted edges of the historic paths and modern circulation axis of the site which in themselves dedicate an hierarchy of activities within a part of town which is witnessing its revival, the appropriate height of the building and its activities, function is key factor due to design as these determine the success of the project surveillance. en_ZA
dc.language.iso en en_ZA
dc.title Light Haven: a recreation centre for the new Doornfontein precinct en_ZA
dc.type Thesis en_ZA


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search WIReDSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics